25.06.2013 Tanzania- vennskap nord-sør

African animals

Til de nydelige og ekstremt trofaste følgerne mine, så er det kanskje noen av dere som husker at jeg var i Tanzania i februar? Jeg har iallefall ikke glemt det, og det kommer til å dukke opp flere innlegg fra turen- litt sånn etterhvert. Dere finner også innleggene jeg har skrevet før under HER. Tilbake til overskriften- da vi befant oss på østsiden av kontinentet, Afrika, dro vi også innom nasjonalparken- Mikumi.

Det nydelige med plassen innenfor i nasjonalparken er at det er ingen gjerder og dyrene går like fritt der som ellers i naturen. Forskjellen er at det er laget veier slik at det blir enklere for bilder å ta seg fram for å se på dyrene og landskapet. Det er sikkert mange som lurer på om hvordan man da kan være sikker på at man vil se dyr der når det ikke er noen innheining, men det er rett og slett en "strøm" eller et område hvor dyrene rett og slett liker å oppholde seg- ihvertfall slik jeg har forstått det. Men gjerne google dette nøyere, for jeg er ikke heeelt sikker. MEN! Ingen mater dyrene eller "oppdrar" dem til hvordan de skal te seg. Med andre ord, er dette noe helt annet enn en dyrepark for eksempel.

Noe av det kuleste med å kjøre rundt sammen med dyrene var akkurat det at det var rett ute i den ville naturen. Altså hvis løven ville spise en impala, så gjorde den det. Og om sjiraffene ville legge seg midt i veien, så ville ingen stoppe dem. Åh, det var nydelig.

Vi var ute på safarien i tilsammen fire timer, men jeg kjørt rundt å beundret dem i flere dager..!

Hvilket dyr er din favoritt av disse?

05.05.2013 Tanzania- vennskap nord-sør

Tanzania kommer hit

Jeg må innrømme at jeg stadig drømmer meg tilbake til februar tider og Tanzania. Det føles så lenge siden, noen ganger som om det faktisk bare var en drøm, mens andre ganger, når jeg ser gjennom alle bildene, får jeg gåsehud og tårer i øynene. Det var en fantastisk tur! Dere skal få høre ennå mer om den etterhvert.

Men det som står øverst på planen, er nemlig et gjen- og hjembesøk av fire av de afrikanske elevene og to av lærerne. Vi skal hente de på flyplassen om en times tid, så skal de veksle på å bo hos oss i de forskjellige familiene. Derfor håper jeg at dere har forståelse for at lumskbloggen ikke blir første prioritert de neste to ukene. Men det kommer jo til å masse artig å fortelle etterpå! 

 
Nå må jeg nesten løpe og gjøre klart resten av huset til vi får besøk.

Hva gjør du i dag?

Vi blogges, sunsets!

13.04.2013 Tanzania- vennskap nord-sør

Tanzaniansk gamlehjem

Neida, jeg er ikke ferdig med å fortelle dere om Tanzania. Tenkte kanskje dere ville høre om da vi var på et gamlehjem i Tanga?

Dette med gamlehjemmet var nemlig en veldig spesiell opplevelse. Vi fikk jo tross alt møte og snakke med noen av de siste gjenværende slavene fra kolonitiden. Jeg hadde kanskje håpet på at de skulle fortalt ennå mer av historiene sine, slik vi fikk høre de hadde gjort året før, men bare det å vite at de hadde blitt så mye svakere det siste året av en sterk opplevelse i seg selv.Likevel følte jeg vi fikk vite mye av hvordan de hadde hatt det da de var yngre, og det var tydelig at de var gode venner alle sammen. De hadde små vitser og skøyet og lo med hverandre, det var veldig koselig og rørende å se- selv om vi ikke fikk oversatt alt. Men de var så gjestfrie og ga oss alle en god og varm velkomst.De bodde bare fem stykker på dette gamlehjemmet. De var sju i fjor.
Det å ta bilder for oss, faller i grunn helt naturlig, men det vi etterhvert kom på, er at det er sansynligvis første gangen de noen gang har sett seg selv uten om i et speil. De har nok iallefall ikke sett et bilde av seg selv så kort tid etter at de ble tatt.

Det var en spennende opplevelse. Så nydelige gamle mennesker. De ble godt tatt vare på, men fengslene i Norge har usammenliknbar høyere standard. Noen av fotografiene her er Sienna sine.

Har du vært med på noe liknende før?
Love, Siri

27.03.2013 Tanzania- vennskap nord-sør

En skoledag i Tanzania

Åh, heihei! God påske, hurra, jippi, tjohei og alt det morsomme der. Nå kommer dagen hvor Siri legger ut noe på bloggen igjen. Wooow! Jeg tror jeg kunne laget en hel blogg fra de 16dagene vi var på tur, men skal prøve å ikke fortelle alt i så laaange trekk. Hvis dere har noen spørsmål, så kan dere jo bare spørre i kommentarfeltet under, eller sende meg en mail på sirioeriksen@gmail.com.

Det jeg da i fra turen skal vise dere i dag, var en typisk Tanzaniansk skoledag på Mkwakwani secondary school.

Det var to skoler vi var mest på- Usagara og Mkwakwani sencondary school. Man kan se igjen skolesystemet fra England, med skoleuniformer, slag som straffemetoder, og disse "Form 1, form 2, form 3, form 4" i steden for 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse, 1.klasse osv. Skoledagen staret med at alle elevene på skolen feide og gjorde i stand skolen før skolestart. Hver klasse hadde sitt område å gjøre rent. 07.45 samlet alle elevene på skolen seg på en basketballbane for blant annet inspeksjon av skoleuniform og noen morgentaler, før 1. time begynte kl. 08.00. Lærerne sto utenfor skoleporten og slo alle elevene som kom for sent. Skolen sluttet igjen omkring kl. 14.

Vi prøvde alt fra å være 3-4 av oss nordmennene i en klasse, til å være den eneste. Det var både skumelt og lærerikt. Noen lærere spurte meg masse i klassen om både det faglige, men også om Norge, mens andre enset knapt av jeg var der. Alle skoletimene foregikk på engelsk, utenom swahilitimene.

Som vår rektor som også var med på turen skrev: "Vi besøkte undervisningøkter og fikk servert et skolemåltid. Vi snakket med ledelse, elever og lærere. Vi møtte vennlighet, åpenhet og gjestfrihet hos alle. Skolene var bygd på slutten av 1940-tallet, og var nedslitt og dårlig vedlikeholdt. Det var store klasser, vanligvis over 40 elever, og i en av klassene vi var inne, var det over 70 elever. Undervisningen hadde god struktur, læreren gjennomgikk stoff, skrev det viktigste på tavla, elevene tok notater. Og elevene ble hørt. Da de svarte, reiste de seg. Det var stort sett ro i klasserommet, der elevene satt i sine skoleuniformer på eldgamle pulter".


Jeg fikk låne den muslimske skoleuniformen en dag av min søte vertssøster Jokha,

Man skulle tro de var veldig flinke i engelsk siden de snakker det så mye på skolen, men problemet er at fra 1.-7. klasse har de bare et par engelsktimer, og resten på swahili, for så å gå rett over til alt på engelsk i 8. klasse. Derfor er det mange som sliter med å lære, ettersom de rett og slett ikke forstår språket læreren snakker.


Vi besøkte også en barneskole. Så. Nydelige. Små. Barn! De sang for oss og vi for dem, jeg har nesten aldri blitt møtt med så mange smil på en gang. 


Det er mye både positivt og negativt ved skolen i Tanzania, men noe som er veldig fint å oppleve der, er at så og si alle prøver så godt de kan og faktisk LIKER å gå på skolen. Uten en utdanning har de nesten ingen fremtid- ihvertfall ikke en med god lønn. Så den arbeidsgleden de hadde der, den skulle til tider vært i Norge også.

Har dere noen flere spørsmål- ikke vær redd for å spørre da dere.

Hvordan tror dere det engelske skolesystemet hadde fungert i Norge?
Vi blogges, school boys and girls!

09.03.2013 Tanzania- vennskap nord-sør

Tanzania 2013

Neimen, hei på dere! Bloggen har jeg savnet litt de siste.

Men nå er jeg iallefall hjemme etter en nesten ubeskrivelig tur! 26. februar klokka 10. var på på togstasjonen i Tønsbarg og reisen var over. Jeg smiler ennå for meg selv, samtidig som jeg får tårer i øynene av å tenke på alt det herlige, sterke, morsomme, trise og nydelige vi har opplevd. Egentlig så hadde jeg ikke tenkt til å skrive så veldig mye mer nå med en gang, men jeg ville bare dere skulle vite at alt er helt supert!

Deler ut noen bilder fra turen nå, men det kommer mange flere seinere også.Har dere lyst til å høre mer om turen?

Har dere hatt det bra så lenge?
Vi blogges, tanzaniens!

10.02.2013 Tanzania- vennskap nord-sør

Neste steg på reisen til Tanzania

Nå kan jeg telle minutter til jeg har tatt neste steg på reisen til Tanzania. Jeg har sovet vel... tre og en halv time... men har sjeldent følt meg mer våken. Jeg fryser litt på grunn av åtte minusgradene som er ute, men jeg tenker på at jeg om tjuefire timer er framme i et land hvor lang bukse og genser blir for varmt. Mens jeg sitter å skriver her, går det akkurat seks rådyr og to elger forbi litt bortenfor huset mitt. Hvis du tviler- bare spør, jeg har bilder. Så nå har jeg sett det mest typisk norske (unntagen troll), og er derfor helt klar for en ny kultur.

Jeg finner ingen ord å beskrive det jeg vil si.Om en time og 51 minutter går toget. Flyet går om 5timer og 50 minutter. Jeg gleder meg!

Sees om to og en halv uke!

Har du noen artige planer for vinterferien?
Vi blogges, sweeties!

03.02.2013 Tanzania- vennskap nord-sør

TANZANIA

Akkurat nå, om ei uke, sitter jeg på flyet til Doha i Qatar, for så å fly videre fra Doha til Dar Es Salaam, Tanzanias gamle hovedstad.

Det går tusen tanker rundt i hodet mitt for øyeblikket. Alt fra hva jeg må ha med i baggen til setninger på swahili og landskapet i Tanzania. Det begynner smått å gå opp for meg at det er under ei uke til vi er i gang med reisen. Helt sykt. Jeg husker at det var 64 dager fra den første dagen jeg begynte å telle ned. Det er lenge siden. Nå er det neste uke.

Jeg gleder meg helt sykt.


Canon EOS 500D f/1.4 50mm

Har du vært i Afrika før?
Vi blogges, travellers!

23.10.2012 Tanzania- vennskap nord-sør

JEG SKAL TIL AFRIKAAAA

Okey, okey, jeg prøver fortsatt å la det gå inn på meg. Serriøst, jeg er valgt ut til å dra til Tanzania sammen med fem andre elever og to lærere på skolen min. Søknaden sendte jeg forrige uke, og så var jeg på et intervju i går. 15.59 fikk jeg en e-post med svaret om jeg kom med eller ikke. Jeg satt da på bussen, og turte ikke å sjekke før jeg hadde gått av. Jeg gikk av bussen, og sjekket mailen min på veien hjemover.

"Hei Siri!

 Hei, hei..........

Det har vært en vanskelig jobb å plukke ut deltakere til årets prosjekt, da det var svært mange gode søkere i år. Hvis vi hadde hatt mulighet til å ta med alle sammen, kunne vi gjerne ha gjort det. Men kun seks kan reise hvert år dessverre. 
Jaja, kan jo prøve igjen neste år...
Du er en av de seks vi har plukket ut til å delta."

 Jeg måtte lese igjen.

"Du er en av de seks vi har plukket ut til å delta."

 ... JA!- så løp jeg hjem og begynte å gråte.

Denne teksten er lånt i fra SiennaMichelle som jeg også skal reise sammen med, men jeg følte det akkurat på samme måte. Wuææ, vi er hele firestykker fra min klasse som skal dra, og det var seks klasser som hadde muligheten til å søke. Det er ikke dårlig. Jeg prøver fortsatt og bruke energien min på noe.


Har du vært i Afrika og/eller Tanzania før?
Vi blogges, coolers!

Les mer i arkivet » Oktober 2014 » Mai 2014 » April 2014
hits