27.03.2013 Tanzania- vennskap nord-sør

En skoledag i Tanzania

Åh, heihei! God påske, hurra, jippi, tjohei og alt det morsomme der. Nå kommer dagen hvor Siri legger ut noe på bloggen igjen. Wooow! Jeg tror jeg kunne laget en hel blogg fra de 16dagene vi var på tur, men skal prøve å ikke fortelle alt i så laaange trekk. Hvis dere har noen spørsmål, så kan dere jo bare spørre i kommentarfeltet under, eller sende meg en mail på sirioeriksen@gmail.com.

Det jeg da i fra turen skal vise dere i dag, var en typisk Tanzaniansk skoledag på Mkwakwani secondary school.

Det var to skoler vi var mest på- Usagara og Mkwakwani sencondary school. Man kan se igjen skolesystemet fra England, med skoleuniformer, slag som straffemetoder, og disse "Form 1, form 2, form 3, form 4" i steden for 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse, 1.klasse osv. Skoledagen staret med at alle elevene på skolen feide og gjorde i stand skolen før skolestart. Hver klasse hadde sitt område å gjøre rent. 07.45 samlet alle elevene på skolen seg på en basketballbane for blant annet inspeksjon av skoleuniform og noen morgentaler, før 1. time begynte kl. 08.00. Lærerne sto utenfor skoleporten og slo alle elevene som kom for sent. Skolen sluttet igjen omkring kl. 14.

Vi prøvde alt fra å være 3-4 av oss nordmennene i en klasse, til å være den eneste. Det var både skumelt og lærerikt. Noen lærere spurte meg masse i klassen om både det faglige, men også om Norge, mens andre enset knapt av jeg var der. Alle skoletimene foregikk på engelsk, utenom swahilitimene.

Som vår rektor som også var med på turen skrev: "Vi besøkte undervisningøkter og fikk servert et skolemåltid. Vi snakket med ledelse, elever og lærere. Vi møtte vennlighet, åpenhet og gjestfrihet hos alle. Skolene var bygd på slutten av 1940-tallet, og var nedslitt og dårlig vedlikeholdt. Det var store klasser, vanligvis over 40 elever, og i en av klassene vi var inne, var det over 70 elever. Undervisningen hadde god struktur, læreren gjennomgikk stoff, skrev det viktigste på tavla, elevene tok notater. Og elevene ble hørt. Da de svarte, reiste de seg. Det var stort sett ro i klasserommet, der elevene satt i sine skoleuniformer på eldgamle pulter".


Jeg fikk låne den muslimske skoleuniformen en dag av min søte vertssøster Jokha,

Man skulle tro de var veldig flinke i engelsk siden de snakker det så mye på skolen, men problemet er at fra 1.-7. klasse har de bare et par engelsktimer, og resten på swahili, for så å gå rett over til alt på engelsk i 8. klasse. Derfor er det mange som sliter med å lære, ettersom de rett og slett ikke forstår språket læreren snakker.


Vi besøkte også en barneskole. Så. Nydelige. Små. Barn! De sang for oss og vi for dem, jeg har nesten aldri blitt møtt med så mange smil på en gang. 


Det er mye både positivt og negativt ved skolen i Tanzania, men noe som er veldig fint å oppleve der, er at så og si alle prøver så godt de kan og faktisk LIKER å gå på skolen. Uten en utdanning har de nesten ingen fremtid- ihvertfall ikke en med god lønn. Så den arbeidsgleden de hadde der, den skulle til tider vært i Norge også.

Har dere noen flere spørsmål- ikke vær redd for å spørre da dere.

Hvordan tror dere det engelske skolesystemet hadde fungert i Norge?
Vi blogges, school boys and girls!

5 kommentarer

ezel - helene og michelle

27.03.2013 kl.16:31

Det hørtes utrolig spennende ut, men det at de slår elevene som kommer for sent hørtes veldig ille ut. Stakkars! Vi har søkt om å gå på linja IB på vgs, som vil si at det er vanlig studiespesialiserende, men at absolutt alt går på engelsk, så det blir spennende :)

Christine E. Olsen

27.03.2013 kl.22:13

NYDELIGE BILDER! Har linkerunde på bloggen min (http://christineeo.blogg.no/1364417430_linkerunde.html), hadde vært kjekt om du hadde meldt deg på :-)

kristinerosok

28.03.2013 kl.14:13

Så spennende innlegg med fine bilder :)

Siri sin blogg

02.04.2013 kl.22:21

ezel: Ja, det var ganske ekkelt å oppleve akkurat det med slagene... Men vi fikk liksom ikke gjort noe særlig med det heller... Oj, det er jo ganske spennende og utfordrende det også! Men det klarer dere nok bra! Lyyykke til! :-)

ezel - helene og michelle

02.04.2013 kl.22:27

Sv; Åh tusen takk! :-)

Skriv en ny kommentar

hits